Volgende fase: vanaf Weversstraat/Voldersstraat tot aan Winkelputrede
Het eerste deel van de beek tussen de Nieuwe Stationsstraat in Lokeren en de Weversstraat/Voldersstraat in Lochristi is heraangelegd en volledig aangeplant en ingezaaid. Daar wordt momenteel ook een vlonder gebouwd.
Intussen zijn de werkzaamheden in een nieuwe fase gekomen. Momenteel focussen we ons op de beek tussen de Weversstraat/Voldersstraat en de Winkelputrede (Destelbergen).
De teelaarde achter het grootste deel van de beek aan de overzijde van de woningen is intussen afgegraven en weggevoerd. Daar komt het nieuwe winterbed van de beek.
Op de kant van de beek die paalt aan de tuinen wordt grond aangevuld om de oevers die in de loop van de jaren afkalfden terug te herstellen en te verstevigen.
We roepen hierbij nogmaals op om alle hindernissen op de oevers aan de zijde van de woningen weg te halen. Om de beek goed te kunnen monitoren en onderhouden hebben we minimaal een strook van 1 meter tussen de tuinen en beekbedding nodig. Daar mogen dus geen obstakels, hekkens of wat dan ook worden geplaatst die een vlotte doorgang verhinderen.
Herprofilering wordt zichtbaar
Tussen de Nieuwe Stationsstraat (Lokeren) en de Beerveldsebaan (Lochristi) is er dezer dagen veel bedrijvigheid in en langs de Ledebeek.
Kraanman Wouter van firma Cocquyt legt er met een uiterste precisie het winterbed aan.
Intussen verschijnen ook de eerste poeltjes die bij droger weer het water en het leven in de beek moeten houden.
Een beetje verderop zijn deze week ook de eerste dropweirs aangelegd: stenen dammen die zowel voor waterretentie zorgen als de beek voortstuwen bij een hoge waterstand.
De werken zijn gestart
Maandag 2 oktober zijn de werken begonnen. Het traject voor het bekomen van de omgevingsvergunning duurde langer dan we initieel hadden gepland.
Maar, eind goed, al goed: het administratieve parcours is succesvol afgerond. Tijd voor actie.
De firma Cocquyt startte haar activiteiten aan de zijde Lokeren, ter hoogte van de Nieuwe Stationsstraat. Vanaf daar werken we stroomopwaarts in de richting van Lochristi en Destelbergen.
Dit eerste deel van de werkzaamheden vindt plaats tussen de akkers en weiden langs de beek. We doen er alles aan om zo weinig mogelijk impact te hebben op deze akkers en op de gewassen die langs de beek worden geteeld en die nog niet zijn geoogst.
Medewerkers plaatsten intussen ook een zandvang op de Ledebeek. We kozen ervoor om te werken met slibvangmatten. Die zijn ontworpen om de impact van de werken op de beek in de richting van de Durme te minimaliseren. De matten zorgen ervoor dat zowel grote als fijnere partikels blijven hangen. Ze verhinderen dat zware fracties in de beek terecht komen en het water stroomafwaarts vertroebelen.
Het is voor het eerst dat dit procedé in Vlaanderen wordt toegepast. Het concept komt over uit het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt het al een tiental jaar succesvol ingezet.
Nog een relatieve nieuwigheid die we haalden uit Engeland zijn de voorbegroeide kokosmatten. In deze matten plantte onze partner een aantal maanden terug een heel divers aantal oeverplanten. Hij plaatste de matten in grote ondiepe bassins en zaaide en plantte ze in met een variatie van vegetatie die door ons werd bepaald. De tijd deed nadien zijn werk en het plantgoed ontkiemde, wortelde en groeide. Eind september werden de kokosmatten dan ‘geoogst’, opgerold en op transport geplaatst naar Lochristi.
Intussen maakte het team van Navicula de beekbermen klaar aan de eikenstand tegenover het bedrijf Microflor op de grens Lochristi-Destelbergen. De matten en de aanplant erop zorgen voor zowel een natuurlijke oeverversteviging als voor de wortelbescherming van een twintigtal eiken langs de Ledebeek.
Deze manier van werken is redelijk ongezien in Vlaanderen en werd nog niet eerder toegepast voor het beschermen van boomwortels. Het is een vorm van natuur-technische milieubouw en tezelfdertijd ook een Nature Based Solution (NBS).
Dit deel van activiteiten kadert in de stabilisatie van de oevers voorafgaand, tijdens en na de werken teneinde de impact op het beekleven te minimaliseren en de snelheid van de biodiversiteitstoename na de heraanleg te maximaliseren.
Wat betreft de hinder voor de aanwonenden: het zal vermoedelijk pas in het voorjaar 2024 zijn wanneer ook achter de huizen aan de Ledebeekweg, de Kapelaanwegel, de Ommegangstraat en de Kastanjedreef de werken zullen starten. Het precieze tijdstip zullen we pas kunnen bepalen op basis van de ervaringen met het eerste deel van de werkzaamheden en de exacte datum is ook weersafhankelijk. We zullen te gepasten tijde hierover communiceren. De eigenaars en huurders van de woningen langs beek bezorgen we op vrijdag 6 oktober meer informatie over hoe ze in de tussentijd alvast hun oevers kunnen vrijmaken.
Infomarkt
Onder een helblauwe hemel hielden we op 17 juni een infomarkt voor de bewoners langs de Ledebeek.
We kozen ervoor om de markt te houden aan de oevers van de beek zelf. In de loop van de dag ontvingen we bijna de helft van alle inwoners met gronden die palen aan de beek. Ons team nam voor iedereen de tijd elkaar te leren kennen, om het concept van de beek helder uit te leggen en om uit de doeken te doen welke de impact zal zijn van zowel de werkzaamheden als van de de nieuw aangelegde beek.
Kapvergunning
Begin maart 2023 ontvingen we een kapvergunning voor het rooien van een aantal bomen en struiken, noodzakelijk voor de heraanleg van de Ledebeek.
Finaal zullen er langs de oevers van nieuw aangelegde Ledebeek een veelvoud van bomen en struiken gepland zijn dan tot op vandaag het geval is.
Het kappen verliepen vlot, ondanks het gure weer, en voor het einde van het kapseizoen konden we de noodzakelijke werken uitvoeren.
Vergunningen
Ons team maakte de voorbije maanden werk van de nodige vergunningen om de werken uit te voeren. Momenteel loopt nog een openbaar onderzoek voor de aanleg van het winterbed (de eigenlijke heraanleg van de Ledebeek).
Hier vind je de link naar de documenten van het onderzoek voor het trajectgedeelte in Lochristi: https://omgevingsloketpubliek.omgeving.vlaanderen.be/#openbaaronderzoek/projectuuid=76k0TKJITQCR8sg2QkUaNA
Het onderzoek voor het grondgebied Destelbergen vind je hier:
https://omgevingsloketpubliek.omgeving.vlaanderen.be/#openbaaronderzoek/projectuuid=7mNGvwSmRkq_vXyZlp_3RA
Het omgevingsonderzoek voor de aanleg van het winterbed op het grondgebied Lokeren vind je hier:
https://omgevingsloketpubliek.omgeving.vlaanderen.be/#openbaaronderzoek/projectuuid=LFcQ5PPtSpa4-zHypy6Y6A